6 Aralık 2010 Pazartesi

YAZAR BOJİDAR ÇİPOF'DAN, SÜMELA MANASTIRI'NDAKİ AYİNE "İŞGAL" BENZETMESİ (İHA ve AA)


Bojidar Çipof’un “Patrikhane ile Mücadele” adlı kitabının basın toplantısı 10 Ağustos 2010’da yapıldı. Bojidar Çipof; basın toplantısında 15 Ağustos’ta, Sümela Manastırı’nda yapılacak olan ayinle ilgili görüşünü açıkladı. Aşağıda, bu konuda İhlas Haber Ajansı ve Anadolu Ajansı’nda çıkan haberler yer almaktadır.

(İHA-ÖZEL HABER) YAZAR BOJİDAR ÇİPOF'DAN, SÜMELA MANASTIRI'NDAKİ AYİNE "İŞGAL" BENZETMESİ

İSTANBUL (İHA) - Yazar Bojidar Çipof, Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos'ta yapılacak ayinin "işgal" anlamına geldiğini savunarak, "Oraya insanlar Fatih Sultan Mehmet'in rövanşını almaya geliyorlar. Hukuk yolları kullanılarak bu ayinin önlenmesi gerekiyor" dedi.

"Patrikhane ile Mücadelem" adlı kitabının tanıtımını yapan Çipof, 15 Ağustos 2010'da Sümela Manastırı'nda yapılacak olan ayine ilişkin ilginç değerlendirmelerde bulundu. Çipof, ayinin tarihinin özel bir mana taşıdığını belirterek, "15 Ağustos 1461 Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon Rum İmparatorluğu'nu yıktığı gündür. Ve bunun seçilmesi son derece manidardır" diye konuştu.

Çipof yapılacak ayin için Yunanistan'dan 6-7 bin kişilik bir grubun geleceğini ifade ederek, Sümela Manastırı'nın kapasitesinin 400-500 kişilik olduğunu vurguladı. Çipof kısmi ayin değil bir işgal yapılacağını iddia ederek, "Kısmi ayini bırakın orası işgal edilmiş olacak. Oraya insanlar Fatih Sultan Mehmet'in rövanşını almaya geliyorlar. Hukuk yolları kullanılarak bu ayinin önlenmesi gereklidir" şekline konuştu.

Yazar Bojidar Çipof, benzer bir olayın daha önce de yaşandığını ifade ederek, "Birkaç sene önce sanatçı Georges Dalaras Rumeli Hisarı'nda yapacağı konser son dakika valilik Vararıyla iptal edilmişti" diye devam etti.

Basına da duyarlı olmaları çağrısı yapan Çipof, "3 Ayasofya ve Megali İdea diye makalelerimde bunun hazırlığını yaptım. Burada sıranın Megali İdea'ya göre Ayasofya'da olduğunu vurguladım. Bununla ilgili duyumlar var. Sultanahmet'teki ayin için birtakım girişimler var. Sümela'dan sonra sıra Ayasofya'da. Megali İdea'nın en önemli ayağı olan 3. Ayasofya'da. Ayinden sonra Konstantinopolis yine bizim olacaktır. Bu söyleme dikkat edilmelidir. Sümela'daki ayinle ilgili yetkiliklerin bazı uygulamalar yapmaları gerekmektedir" açıklamalarını yaptı.

(MH-ÇK-CMH-Y)
10.08.2010 16:11:36 TSI


ANADOLU AJANSI 10 AĞUSTOS 2010
Patrikhane ile Mücadelem Kitabı Tanıtıldı

İSTANBUL (A.A) - Bulgar Kiliseleri Vakfı eski Yönetim Kurulu Üyesi Bojidar Çipof, Fener Rum Patrikhanesi'ne açtığı 2 davayı ve bu süreçte yaşananları konu alan "Patrikhane ile Mücadelem - Bulgar Eksarhlığı Vakfında 15 Yıl" adlı kitabını basına tanıttı.

Beyoğlu Hamam'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Çipof, "Patrikhane ile Mücadelem" adlı kitabı yazmaktaki tek amacının elindeki bilgi ve belgeleri kamuoyuyla paylaşmak olduğunu söyledi.

Çipof, Patrikhaneye ilişkin belgelere dayanan bir kitap hazırlamak üzere araştırma yaptığı sırada dava sürecine ilişkin böyle bir anı kitabı yazmaya karar verdiğini anlattı.

Kitapta 220'yi aşkın belge ve 110 görsel malzemenin yer aldığını belirten Çipof, "Kitabı yazmaktaki tek amacım, elimdeki bilgi ve belgeleri kamuoyuyla paylaşmaktı. Bu kitabın çeşitli kesimlere faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.

Bulgar Kiliseleri Vakfında, 1993-2007 yılları arasında görev aldığını, bu sırada Patrikhanenin Bulgar cemaatini "asimile etme çabaları" nedeniyle dava açtığını aktaran Çipof, "2002'de Rum Patriği Bartholomeos ile 12 din adamına açtığım dava, 2007 yılında Yargıtay kararıyla sonuçlandı. Bu karar, ekümeniklik iddialarının çürütülmesi için devletimizin elindeki en önemli dayanak oldu" diye konuştu.